14-metė Estela Stumbraitė šeimą lepina degustacijomis ir jau ruošia receptų knygą

Estela Stumbraitė su šeima ir jos gaminti patiekalai / Asmeninio albumo nuotr.
Estela Stumbraitė su šeima ir jos gaminti patiekalai / Asmeninio albumo nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2020-12-17 08:57
AA

Verslininkų Ingos ir Aivaro Stumbrų 14-metė dukra Estela aplinkinius žavi savo kulinariniu talentu. Apie virtuvės šefės karjerą svajojanti paauglė jau kurį laiką savo šeimą lepina įmantriausiais patiekalais ir atskleidžia net rašanti receptų knygą.

„Knygą pradėjau rašyti gana senokai, gamindama užsirašinėdavau receptus, juos tobulindavau ir galiausiai užsirašydavau. Šiandien jau turiu visos knygos juodraštį. Ir kas žino, gal neužilgo ją pavyks išleisti“, – kalbėdama su Žmonės.lt šypsosi E.Stumbraitė.

Apie maisto ruošimą mielai pasakoja ne tik Estela, bet ir jos mama Inga. Moteris šypteli, kad pati kulinarijai aistros niekuomet nejautė, bet su pasididžiavimu sako, kad dukros talentas maisto gamybai išryškėjo anksti.

„Estela tuo susidomėjo būdama maždaug šešerių metukų. Iš pradžių ji gamindavo su manimi, su tėčiu, bet, manau, didžiausią indėlį čia padarė mūsų auklytė. Kai mes su vyru kažkur išeidavome, jos abi eksperimentuodavo, kažką atrasdavo, išrasdavo. Mūsų auklytė sugebėjo tą gaminimą paversti mažu žaidimu, kuris sužavėjo Estelą ir ją įtraukė“, – prisiminimais dalijasi I.Stumbrienė.

Estelos Stumbraitės gaminti patiekalai (12 nuotr.)
+6

Maisto gaminimu susidomėjusi Estela iškart pareiškė, kad užaugusi norėtų tapti virtuvės šefe ir atidaryti savo restoraną. Tokią svajonę palaiko ir jos tėvai.

„Man kartais pritrūksta žodžių, nes kulinarijos pasaulis iki jos pomėgio man buvo visiškai svetimas. Aš užaugau su mintimi, kad valgai tam, jog gyventum, tad pernelyg maisto nesureikšmindavau. Bet kai mes su vyru pamatėme, kaip Estelai tai patinka, patys pradėjome labiau gilintis“, – atvirauja Inga.

Dukros talentą pastebėjusi I.Stumbrienė kartu su šeima pradėjo dažniau lankytis įvairiuose restoranuose, skanauti skirtingų šefų maistą. Pasak Estelos mamos, taip šeima siekė praplėsti turimas žinias, susipažinti su skirtingomis virtuvėmis.

„Palaikome dukros pomėgį ir iki šiol vyras su dukryte turi tradiciją – kiekvieną savaitgalį važiuoja į parduotuvę, kurioje prekiauja restoranams skirta produkcija. Jie ten išsirenka ar jūros gėrybių, ar mėsos, ar vaisių. O aš iš tiesų galiu pasidžiaugti, kad dabar galiu rečiau gaminti, nes Estela ne tik paprašo, bet kartais ir reikalauja, kad leisčiau būtent jai paruošti pietus ar vakarienę“, – šypsosi laiminga mama.

Stumbrų šeimoje jau susiformavo tradicija – savaitgaliais mėgautis dukros pagamintais patiekalais. O nustebinti Estela sugeba.

„Būna trijų ar keturių patiekalų degustacinė vakarienė, kad galėtume įvertinti. Iš tiesų, visas mūsų gyvenimas namuose pradėjo suktis apie kulinariją – įsivaizduokite, net filmus, kuriuos mes ankščiau žiūredavome, dabar pakeitė kulinarinės laidos“, – juokiasi Inga.

Savo pomėgiu tiesiog užsidegusi Estela pasakoja, kad įkvėpimo, ką gaminti šeimai savaitgaliais, toli ieškoti nereikia. Jai patinka eksperimentuoti su įvairiais produktais, tad mielai išbando įvairiausius receptus.

„Gaminimo idėjų semiuosi iš įvairiausių kulinarinių laidų ir knygų. Taip pat socialiniuose tinkluose seku garsiausius Lietuvos ir pasaulio šefus, kurie įkvepia mane. Neturiu vieno patiekalo, kurį man labiausiai patinka gaminti, visada noriu išbandyti kažką naujo. Tačiau daugiausiai improvizuoju virtuvėje su mėsos ir žuvies produktais“, – dalijasi E.Stumbraitė.

Moko priimti ir kritiką

I.Stumbrienė pabrėžia, kad nors dukra dažnai ją stebina įmantriais patiekalais, moteris stengiasi išlikti objektyvi, tad nebijo Estelai išsakyti ir pastabų.

„Mes nuolat sakome, kad kritika yra labai sveikas dalykas ir ją reikia mokėti primti. Jeigu, tarkime, vos tik pagamina patiekalą ir jį pradėtume iš karto liaupsinti, nebūtų vietos tobulėti. Mes su vyru esame pasidaliję – jis labiau pagiria, aš labiau pakritikuoju. Kai ji pagamina kažkokį patiekalą, pirmiausiai atneša pirmą kąsnį man ir klausia mano nuomonės.

Visada stengiuosi įvertinti objektyviai. Jeigu yra skanu, tai ir pasakau: „Šaunuolė, šimtas balų“. Jeigu kažkas negerai – tai pasakau, kad čia yra negerai, kad reikia dar gilintis, gal apie kažką daugiau pasiskaityti. Juk maisto giminimas yra ne tik eksperimentai, bet ir žinios“, – pasakoja I.Stumbrienė.

Estela Stumbraitė / Asmeninio albumo nuotr.

Tiesa, atrodo, kad tėvų pastabų jos pagamintiems patiekalams laukia pati Estela. Būsima virtuvės šefė supranta, kad jų reikia norint tobulėti.

„Manau, jog kritikos visada reikia, kad ir ką mes bedarytumėme, nes tik taip tobulėjame. Gaminant ne kartą esu atsidūrusi situacijoje, kai ne viskas pavyksta iš pirmo karto, bet niekada nenuleidžiu rankų, bandau dar ir dar kartą. Jei iš tikrųjų siekiu tikslo, galiausiai man pavyksta“, – šypsosi 14-metė Estela.

Mama negaili patarimų

Visai neseniai E.Stumbraitė savo pavykusiais receptais pradėjo dalytis ir socialiniuose tinkluose. Estela sako sulaukusi nemažai palaikymo žinučių ir malonių atsiliepų, o smagiausia jai matyti, kaip žmonės išbando jos atrastus receptus.

„Man, kaip pradedančiai kulinarei, yra labai smagu išgirsti, jog žmonės išbando mano receptus ir skanauja pagamintus patiekalus. Turiu tokią idėja pradėti tiesiogines transliacijas bei plėsti savo kanalą, tad dalindamasi savo patiekalų nuotraukomis bei vaizdo įrašais pamažu einu šios svajonės link“, – šypsosi Estela.

Estelos Stumbraitės gamintas juodojo šokolado putėsių pyragas su šveicariško morengo sviestiniu kremu / Asmeninio albumo nuotr.

Tiesa, čia dukrą suskuba papildyti I.Stumbrienė. Moteris pasakoja jau kurį laiką raginusi 14-metę savo talentu dalintis socialiniuose tinkluose, tačiau visada pabrėždavo, kad viešoje erdvėje neįmanoma išvengti piktų replikų.

„Aš ją mokiau, kaip reaguoti į piktas replikas. Kadangi patys jau kurį laiką esame tokioje viešoje erdvėje ir mūsų šeima yra sulaukusi visokių komentarų, stengiuosi ir vaikams paaiškinti, kodėl tokie komentarai atsiranda, kas juos rašo, į kokius komentarus verta atsižvelgti, o į kuriuos – nereikėtų. Jeigu tai yra profesionalo kritika, į ją atsižvelgti reikia, bet jeigu žmogus anonimiškai ir emocionaliai rašo, tikrai nereikia reaguoti“, – dalijasi I.Stumbrienė.

Estelos Stumbraitės patiekalai / Asmeninio albumo nuotr.