Nobelio literatūros premija skirta norvegui Jonui Fosse – „už suteiktą balsą tam, kas neišsakoma“

Jonas Fosse / Vida Press nuotr.
Jonas Fosse / Vida Press nuotr.
Šaltinis: BNS
2023-10-05 14:13
AA

2023 metų Nobelio literatūros premija buvo paskirta norvegui Jonui Fosse „už inovatyvias pjeses ir prozą, suteikiančią balsą tam, kas neišsakoma“, ketvirtadienį pranešė Švedijos akademija.

Laureatas gaus aukso medalį, diplomą ir 11 mln. Švedijos kronų (beveik 952 tūkst. eurų) piniginę premiją.

Praeitais metais Švedijos akademija paskyrė Nobelio literatūros premiją prancūzų rašytojai Annie Ernaux „už drąsą ir klinikišką aštrumą, su kuriuo ji atskleidžia asmeninės atminties šaknis, susvetimėjimą ir kolektyvinius suvaržymus“.

Šių metų Nobelio premijų sezonas prasidėjo pirmadienį, kai buvo paskelbta, jog premija už pasiekimus medicinos srityje atiteko vengrų biochemikei Katalin Kariko ir amerikiečių imunologui Drew Weissmanui už atradimus, susijusius su nukleozidų bazių modifikacijomis, leidusius sukurti veiksmingas iRNR vakcinas nuo COVID-19.

Antradienį paaiškėjo Nobelio fizikos premijos laureatai – jais tapo JAV dirbantis prancūzų mokslininkas Pierre'as Agostini, Vokietijoje dirbantis vengrų ir austrų mokslininkas Ferencas Krauszas ir Švedijoje dirbanti prancūzų mokslininkė Anne L'Huillier „už eksperimentinius metodus, kuriais generuojami atosekundiniai šviesos impulsai, skirti elektronų dinamikai materijoje tirti“.

Premijos už pasiekimus chemijos srityje laureatai paaiškėjo trečiadienį. Ji paskirta JAV dirbantiems mokslininkams Moungi G.Bawendi, Louisui E.Brusui ir Aleksejui Jekimovui „už kvantinių taškų atradimą ir sintezę“.

Itin didelio dėmesio sulaukiančios taikos premijos laureatas ar laureatai paaiškės penktadienį. Apdovanojimų sezoną kitą pirmadienį užbaigs ekonomikos premijos laureato paskelbimas.

Premijos bus įteiktos Osle ir Stokholme gruodžio 10 dieną, kai minimos Alfredo Nobelio mirties metinės. 1896-aisiais miręs išradėjas A.Nobelis šias premijas įsteigė savo testamentu.