Beatos Nicholson receptas Velykų stalui: mielinė boba su šokoladu ir lazdynų riešutais

Beata Nicholson / Dovilės Jakštaitės nuotr.
Beata Nicholson / Dovilės Jakštaitės nuotr.
Žmonės.lt, „Beatos virtuvė“
Šaltinis: Žmonės
2021-04-03 14:03
AA

Kokios Velykos be mielinių kepinių? Norisi skanios bandelės ar kokio nors pyragėlio? Beata Nicholson siūlo tokį, kuriam atsispirti yra neįmanoma! „Ši mielinės tešlos boba su šokoladu ir lazdyno riešutais nuginkluos visus. Ji skani ir šilta, ir atvėsusi“, – sako Beata ir kartu su portalo Žmonės.lt skaitytojais dalijasi šokoladinės pynės receptu.

Mielinė boba su šokoladu ir lazdynų riešutais
  • 400 g miltų
  • 250 ml pieno
  • 7 g sausų mielių
  • 2 šaukštai cukraus
  • 50 g sviesto
  • keli žiupsniai druskos
 
Įdaras:
  • 40 g sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 4 šaukštai cukraus miltelių
  • 2 kupini šaukštai kakavos
  • 200 g skrudintų lazdynų riešutų
  • žiupsnis druskos
  • medaus (palaistyti)
 
Beata Nicholson / Dovilės Jakštaitės nuotr.

Gaminame:

  1. Sausas mieles beriame į miltus ir išmaišome. Ten pat dedame porą šaukštų cukraus ir būtinai gerą žiupsnį ar netgi du druskos.
  2. Sviestą išlydome puode. Kai jis ištirpsta, į karštą sviestą pilame pieną ir nukeliame puodą nuo ugnies. Taip pienas sušyla ir būna tinkamos temperatūros, kad iškart galėtume piltį į miltų ir mielių mišinį.
  3. Sumaišytus miltus, cukrų, druską ir mieles dedame į kombainą (arba pasitelkiame rankinį maišytuvą) ir po truputėlį, supilame visą pieną su sviestu. Visa tai galima daryti ir šaukštu, o vėliau labai gerai išminkyti rankomis. Gerai išminkyta tešla sukibs į vieną glotnų gabalą, bus blizgi ir nebelips prie rankų.
  4. Išminkytą tešlą dedame į dubenį, uždengiame skepetaite, kad tešla neperdžiūtų, ir leidžiame jai gražiai pakilti valandą.
  5. Įdarui ištirpiname 40 g sviesto. Kombaine susmulkiname lazdynų riešutus.
  6. Dubenyje lengvai paplakame tris kiaušinius su cukraus milteliais, kol jie ištirpsta. Tada palengva, vis maišant, supilame išlydytą sviestą į kiaušinių masę.
  7. Į sviesto ir kiaušinių plakinį įdedame 2 gerus šaukštus kakavos ir žiupsnelį druskos. Suberiame susmulkintus riešutus bus. Įdaras bus tiršto kremo konsistencijos. (Jeigu jis šiek tiek per skystas, tai galima greitai įdėti į šaldytuvą ar šaldiklį, ir tada jis truputėlį patirštės ir neišbėgs formuojant kepinį.)
  8. Pakilusią tešlą ant lengvai miltais apibarstyto paviršiaus iškočiojame į stačiakampį. Kuo plonesnis tešlos lakštas, tuo geriau pasiskirstys įdaras ir bus gražesni sluoksniai.
  9. Ant iškočioto tešlos lakšto paskleidžiame įdarą ir, pradėdami nuo ilgojo krašto, susukame į vyniotinį. Vyniotinį perpjauname išilgai per pusę ir dvi gautas kasas supiname kaip spiralę. Galima sujungti dvi kasos dalis ir daryti vainiką, galima visą ilgą pynę dėti į pailgą skardą arba daryti kaip, dariau aš, perpjauti pusiau ir padaryti du pailgus pyragus atskirose skardelėse.
  10. Kai suformuojame pynes, leidžiame joms dar truputį pakilti kambario temperatūroje (apie 30 min.). Pakilusią bobą kepame 180℃ orkaitėje apie 30 minučių.

    Galima viršų papuošti glaistu, cukraus pudra arba tiesiog gražiai palaistyti, kad blizgėtų, lietuvišku medumi.

 
Šokoladinė pynė / Dovilės Jakštaitės nuotr.