Daržovėms metas keliauti į stiklainius

Konservuotos daržovės / „Shutterstock“ nuotr.
Konservuotos daržovės / „Shutterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-08-16 17:00
AA

Naminiai konservai ir skoniu, ir aromatu gerokai lenkia pirktinius, o juos paruošti visai nesudėtinga. Parinkome keletą patikimų receptų, kurie visuomet pavyksta.

Pomidorai aliejuje

Džiovinti pomidorai aliejuje / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 2 kg mėsingų pomidorų, 6 skiltelių česnakų, po ryšulėlį prieskoninių žolelių (bazilikų, raudonėlių, čiobrelių), šaukšto druskos, žiupsnelio cukraus, kelių baltųjų pipirų grūdelių, aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus (pomidorams užpilti).

  • Pomidorus nuplovę ir nusausinęperpjaukite pusiau, išskobkite sėklas ir, pašalinę nevalgomas dalis, apdžiovinkite sudėję ant popierinio rankšluosčio.
  • Pomidorus išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje vidinėmis puselėmis į viršų.
  • Visus žalumynus nuplaukite, nusausinkite ir sukapokite nuskabytus lapelius.
  • Pipirus, kad stipriai kvepėtų, šviežiai sugrūskite.
  • Česnakus nulupkite, sugrūskite marmurinėje grūstuvėje ir nedideliame indelyje sumaišykite su smulkintais žalumynais, keliais šaukštais aliejaus, druska ir cukrumi.
  • Aptepkite pomidorų puseles.
  • Skardą pašaukite į įkaitintą orkaitę ir džiovinkite ne aukštesnėje kaip 100 oC temperatūroje.
  • Paprastai pomidorai išdžiūsta maždaug per 8 val.
  • Išdžiūvusius ir atvėsusius sudėkite į iškaitintus stiklainius ir užpilkite aliejumi.

Pikantiškos morkų salotos

Agurkų, morkų ir svogūnų mišrainė / Aidos Chlebinskaitės nuotr.

Jums reikės: apie 1,5 kg jaunų morkų, 3 didelių svogūnų, 4 skiltelių česnako, kelių šakelės rozmarinų, 5 šaukštų aliejaus, pagal skonį druskos, pipirų, cukraus, 2 šaukštelių aitriosios paprikos.

Marinatui: 1,5 litro vandens, stiklinės obuolių acto, po šaukštą druskos ir cukraus, šaukštelio maltų kalendrų, kelių kvapiųjų pipirų žirnelių.

  • Morkas nuskuskite, nuplaukite, supjaustykite plonais šiaudeliais arba sutarkuokite norimo dydžio trintuve.
  • Česnakus ir svogūnus nulupkite. Česnakus sukapokite, svogūnus supjaustykite griežinėliais.
  • Tarkuotas morkas ir česnakus sumeskite į dubenį, berkite druskos, cukraus, paprikos ir kruopščiai išmaišę palikite bent 2 val. pastovėti, kad morkos prisigertų prieskonių.
  • Svogūnus pakepinkite karštame aliejuje, pagal skonį pasūdykite.
  • Atvėsintus svogūnus įmaišykite į morkas ir išdėliokite į kelis steriliai iškaitintus stiklainiukus, įmeskite po šakelę rozmarinų.
  • Marinato ingredientus užvirinkite ir užliekite morkas.
  • Stiklainius pridenkite dangteliais, sustatykite į puodą su šiltu vandeniu, užvirinkite, 10 min. pakaitinkite ir atsargiai, kad nenusidegintumėte, ištraukite.

Žalumynų pestas

Žaliasis pesto padažas / Fotolia nuotr.

Jums reikės: po saujelę šviežių bazilikų, gražgarsčių, špinatų, pusės stiklinės anakardžių, 6 skiltelių česnakų, 120 g kieto brandinto sūrio, pagal skonį rupios druskos ir citrinų sulčių, žiupsnelio cukraus, stiklinės aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus.

  • Žalumynus nuplaukite ir labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  • Bazilikus nuskabykite, nupjaukite ir storesnius špinatų bei gražgarsčių kotelius.
  • Visus lapelius berkite ant didelės medinės lentelės ir peiliu smulkiai sukapokite.
  • Česnakus nulupkite, kruopščiai susmulkinkite.
  • Sausoje keptuvėje paskrudintus anakardžius atvėsinkite, irgi sukapokite.
  • Sūrį supjaustykite juostelėmis ir susmulkinkite peiliu kapotus pesto ingredientus suberkite į gilesnį dubenį, pagal skonį pasūdykite, įspauskite šiek tiek citrinų sulčių, pagardinkite žiupsneliu cukraus, gerai išmaišykite ir dalimis vėl kapokite ant lentelės.
  • Paruoštus žalumynus užpilkite aliejumi, gerai išmaišykite, išdėliokite į stiklainiukus ir laikykite juos šaldytuve.

Aštrūs baklažanai

Baklažanų užkandėlė / Aidos Chlebinskaitės nuotr.

Jums reikės: apie 1 kg baklažanų, 2 skirtingų spalvų aitriųjų paprikų ankščių, šaukšto rupios druskos.

Marinatui: apie litrą vandens, 250 ml obuolių acto, šaukšto druskos, 2 šaukštų cukraus, šaukšto garstyčių sėklų, kelių laurų lapelių, šaukšto kelių skirtingų spalvų pipirų grūdelių, 4 skiltelių česnakų, žiupsnelio aitriųjų paprikų miltelių.

  • Baklažanus nuplaukite ir nusausinkite, o nupjovę galus ir supjaustę nedideliais kubeliais suberkite į patogų plokščią dubenį ir gerai įtrinkite rupia druska. Maždaug valandą pastovėjusius nuplaukite – dings kartumas.
  • Sumetę į garų puodą trumpai, kad tik suminkštėtų, bet neištižtų, pakaitinkite ir sudėkite į kelis švariai išplautus stiklainius.
  • Aitriosios paprikos ankštis perpjaukite pusiau, išvalykite, smulkiai sukapokite ir išdalykite į stiklainius su baklažanais.
  • Visus marinato produktus sudėkite į puodą, užvirinkite ir ant mažos ugnies kaitinkite apie 10 min.
  • Karštą marinatą supilkite į paruoštus stiklainius su baklažanais, pridenkite juos dangteliais ir 90 oC karštumo vandenyje pasterizuokite apie 15 min.
  • Stiklainius atsargiai ištraukite iš vandens ir iš karto sandariai uždarykite.
{recipe|101}
{recipe|3212}
{recipe|3227}
{recipe|3235}
{recipe|3236}
{recipe|3243}
{recipe|3258}
{recipe|3261}
{recipe|3263}
{recipe|3265}
{recipe|3276}
{recipe|3281}
{recipe|3282}
{recipe|3285}
{recipe|3299}
{recipe|3325}
{recipe|3326}
{recipe|3329}
{recipe|3989}
{recipe|4037}
{recipe|4151}
{recipe|4762}
{recipe|4763}
{recipe|5241}