Kristinos Kaikarienės šeimos Velykos – elegantiškos ir gardžios: pikantiško užkandžio receptas

Kristina Kaikarienė ir Vygintas Kaikaris / Asmeninio albumo nuotr.
Kristina Kaikarienė ir Vygintas Kaikaris / Asmeninio albumo nuotr.
Remigija Paulikaitė 
Šaltinis: Žmonės
2021-04-04 08:58
AA

„Per Velykas visada rinkdavomės pas mano mamą, būdavo gausus būrys svečių, didžiulė šventė. Tačiau pandemija keičia tradicijas: šįsyk aš esu ta mama, kuri laukia tik vienos viešnios – dukros Kristės“, – Žmonės.lt sako renginių organizatorė Kristina Kaikarienė.

Kristina vertina šeimos tradicijas. Atsidūsta prisimindama, kad anksčiau Velykų išvakarėse su dukra važiuodavo pas sesę marginti kiaušinių. Būdavo taip linksma ir jauku. Šiemet margučius dekoravo dviese – su Kriste. Juokiasi, kad kaip visada jų gavosi labai daug. Vyras, plastikos chirurgas Vygintas Kaikaris, vėl stebėjosi, kur tiek margučių reikės dėti...

Kristinos Kaikarienės šeimos margučiai / Asmeninio albumo nuotr.

„Tačiau kartą per metus kodėl gi nepažaidus“, – šypsosi renginių organizatorė. Ji pabrėžia, kad dėl to, jog Velykas pasitinka tik trise, namai tikrai nėra mažiau puošnūs, o vaišės – kuklesnės.  

„Per karantiną dekoravimui galiu skirti dar daugiau laiko nei įprastai, – pasakoja. – Dabar ir savaitgalio pusryčiai mūsų namuose būna ypatingi, ir pietūs ar vakarienės – išskirtinės. Patirtį, idėjas, kurias sukaupiau rengdama šventes kitiems, pritaikau savo namuose – noriu džiuginti ir artimiausius žmones.“

Kristina Kaikarienė / Asmeninio albumo nuotr.

Tas pats – su maistu. Kristina visuomet buvo puiki šeimininkė, o dabar ramiam šeimos pietų ar vakarienių planavimui, gaminimui turi tikrai daugiau laiko. „Per vieną po kito sekančius karantinus mano virtuvės istorijos dar labiau patobulėjo“, – kvatojasi.

Prisimena, kad kai praėjusių metų kovą staiga teko sustoti ir užsidaryti namuose, ji gamino daug ir gana kaloringai. Tačiau per antrą karantiną išmoko trims žmonėms ruošti tik tris porcijas, o ne šešias, kaip anksčiau. Iš lėkščių dingo padažai – juos pakeitė žalumynai.

Kristina mėgaujasi ramesniu gyvenimu. Stengiasi daugiau laiko skirti šeimai, kasdien stebėti besikeičiančią gamtą. Ar taip ji kaupia jėgas vasaros darbymečiui? Žinoma švenčių organizatorė prasitaria, kad vasarą norintiems kelti vestuvių puotą ar su didesniu būriu svečių minėti kokias nors  kitas svarbias šventes, ji pataria neskubėti. Nes niekas žino, kokie apribojimai laukia – nesinori, kad geras emocijas temdytų įtampa...

Na, bet šiandien – Velykos! Tai – tradicijų šventė, todėl nors jas minės trise, Kristina kaip visada kepa antį, ruošia baltąją mišrainę. 

Kristina Kaikarienė ir Vygintas Kaikaris / Asmeninio albumo nuotr.

Ant vaišių stalo turi būti ir įdarytų kiaušinių, silkių. Jei susibūrimas vyktų pas jos mamą, desertui būtinai būtų tortas „Napoleonas“. Tačiau Kristina ir Vygintas su dukra labiau mėgsta lengvus vaisių desertus. Tokių Kristina ir paruošė.

„Jie labai tinka prie ant stalo žydinčių pilnavidurių tulpių ir rožinių kačiukų“, – juokiasi. Išvirė ir pastaruoju metu šeimos labai mėgstamų mažyčių varškės spurgų, kurias ji apibarsto cukraus pudra ir liofilizuotų braškių milteliais.

Tarp šeimos favoritų – ir lengvai pagaminama tartatelė su dviejų rūšių sūriais bei kriaušėmis. Šio pikantiško užkandžio receptu Kristina dalijasi su portalo Žmonės.lt skaitytojais.

Kristinos Kaikarienės gaminta pikantiška tartaletė / Asmeninio albumo nuotr.

Tartaletė su pelėsiniu sūriu ir kriaušėmis. Receptas

Tešlai reikės:

  • 80 g šalto sviesto
  • 250 g miltų
  • 1 kiaušinio
  • 20 g grietinės
  • druskos

Įdarui:

  • 1 kriaušės
  • 100 g sūrio su mėlynaisiais pelėsiais
  • 50 g kieto fermentinio sūrio
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukšto majonezo
  • 1 saujos migdolų drožlių

Pirmiausiai Kristina ruošia tešlą. Į dubenį beria miltus. Sviestą supjausto kubeliais, deda į miltus ir maišo, kol miltai su sviestu tampa trupiniais.

Kiaušinį sumaišo su grietine ir druska. Įmaišo į miltų bei sviesto masę ir išminko tešlą.

Tešlą išsuka į maisto plėvelę ir valandai deda į šaldytuvą.

Kriaušę nulupa ir smulkiai supjausto. Sumaišo su trupintu pelėsiniu sūriu, tarkuotu fermentiniu sūriu. Kiaušinį išsuka su majonezu ir užpila ant kriaušių bei sūrių mišinio.

Kepimo formą iškloja tešla, suformuoja aukštesnius kraštus. Ant tartaletės „pado“ sukrečia pikantišką įdarą. Paviršių apibarsto migdolų drožlėmis.

180 laipsnių karščio orkaitėje tartaletė keps apie 25 minutes – kol viršus gražiai parusvės.

Velykos Kristinos Kaikarienės namuose (8 nuotr.)
+2