Nepamirštami skoniai: 5 nostalgiškos vasaros maisto hitai

Rabarbarai / 123RF.com nuotr.
Rabarbarai / 123RF.com nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2020-06-08 08:56
AA

Vasara tai toks laikas, kai ne tik norime daugiau judėti ir prisiminti įvairias smagias veiklas, kurios kitu metų laiku būna „prisnūdusios“, bet ir prisimename įvairius skanėstus, kurie gardžiausi būna būtent vasarą.

Naminiai ledai ar limonadas, rabarbarai, lauže keptos bulvytės... Pagalvojus apie tokį maistą burnoje ima kauptis seilės ir nejučiomis nusikeliame į vasaros prisiminimus. O juk geri dalykai tiesiog prašosi būti pakartoti, tiesa?

Naminiai ledai. Juos pasigaminti išties paprasta, o receptų – pilnas internetas! Vis dėlto nebijokite pasitelkti fantaziją, nes naminius ledus galite gaminti kaskart maišydami skirtingus mėgstamus ingredientus: vaisius, uogas, jogurtą, žemės riešutų sviestą, įvairiausius sirupus, grietinėlę... Jeigu nežinote, nuo ko pradėti, siūlome startuoti su naminiais arbūziniais ledais.

Arbūziniams ledams reikės:

  • 300 g arbūzo;
  • 1 avokado;
  • 1 mažesnio mango;
  • 1 v. š. klevų sirupo;
  • 1 a. š. žaliųjų citrinų sulčių.

Kaip gaminti: Visų pirma, išimkite arbūzo sėklas (arba rinkitės besėklį) ir sutrinkite iki vientisos masės. Tuomet įpilkite klevų sirupo – tiek, kad jis taptų patinkančio saldumo, dažniausiai užtenka 1 arbatinio šaukštelio. Arbūzo masę supilstykite į formeles ir sudėkite į šaldymo kamerą kelioms valandoms. Svarbu, kad paviršius pradėtų stingti, bet nebūtų sušalęs į ledą. Tuomet avokadą ir mangą sutrinkite į vientisą masę ir praskieskite šlakeliu vandens, pilkite citrinos sulčių ir paragaukite. Jei norisi daugiau saldumo – dėkite klevų sirupo. Atsargiai į ledų formą šaukšteliu sudėkite viršutinį žalią sluoksnį, smeikite pagaliukus ir pašaukite į šaldymo kamerą nakčiai. Per naktį ledai puikiai sustings ir jais galėsite vaišinti ne tik šeimos narius, bet ir draugus. Skanaus!

Naminiai arbūziniai-avokadiniai ledai / 123RF.com nuotr.

Naminis limonadas. Kiekvienuose namuose tikriausiai rastume savą naminio limonado versiją, o dabar naminiai limonadai itin išpopuliarėjo kavinėse, šventėse ar draugų susibūrimuose. Čia irgi tereikia truputėlio fantazijos ir ąsotis gaivaus gėrimo – jau ant stalo! Toks gėrimas puikiai tiks ir einant į žygius, susiruošus prie jūros ar į pikniką – patiks visiems, o ir bus kur kas sveikiau, negu pirkti jau paruoštą. Dalinamės nesudėtingu gaivaus naminio limonado receptu.

Limonadui su baziliku ir citrinomis reikės:

  • 2 šaukštų rudojo cukraus;
  • kelių baziliko lapelių;
  • žaliosios citrinos žievelių ir sulčių;
  • 0,5 l vandens;
  • 1 l ramunėlių arbatos.

Kaip gaminti: Baziliką sugrūskite su ruduoju cukrumi, įspauskite žaliosios citrinos sulčių ir įtarkuokite žievelę, viską gerai ištrinkite ir sumaišykite su arbata, vandeniu. Į ąsotį su paruoštu limonadu įdėkite žaliųjų citrinų riekelių, baziliko, įspauskite apelsinų sulčių.

Naminis limonadas su baziliku ir citrinomis / 123RF.com nuotr.

Rabarbarai su cukrumi.  Vasaros pradžia yra pats rabarbarų pikas! Vaikystėje nulupę lapkočio odelę tiesiog bakstelėdavome į cukrų ar medų ir čia pat turėdavome patį gardžiausią desertą! Nepamirškite, kad rabarbarai puikiai tinka ledų, kepinių, kompotų, salotų gamybai – lai šis vasaros skonis, kuris ilgai netrunka, vėl suranda vietą ant jūsų stalo. Dalinamės saldžiarūgščių keksiukų su rabarbarais receptu.

Rabarbarų keksiukams reikės:

  • 250 g miltų;
  • 250 g grietinės;
  • 200 g rabarbarų;
  • 150 g cukraus;
  • 2 didelių kiaušinių;
  • 8 šaukštų sviesto;
  • 2–3 šaukštelių kepimo miltelių, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, šaukštelio cinamono, pusės šaukštelio druskos.

Kaip gaminti: Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, keksiukų formeles patepkite riebalais. Sviestą išlydykite ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Rabarbarus nuvalykite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.Dideliame inde miltus sumaišykite su cukrumi, kepimo milteliais, cinamonu ir druska.Vidutiniame inde sviestą, grietinę, kiaušinius ir vanilinį cukrų išsukite iki vientisumo ir, atsargiai supylę į miltus, švelniai permaišykite, suberkite pjaustytus rabarbarus.Supilstykite tešlą į kepimo formeles taip, kad būtų užpildyta tik pusė indelio ir liktų vietos keksiukams pakilti, apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu.Kepkite orkaitėje apie 18–20 min., kol dailiai parus. Skanaus!

Keksiukai su rabarbarais / 123RF.com nuotr.

Lauže keptos bulvės. Ak, tai juk tikras vasaros hitas! Kaži, ar rastume žmogų, kuris maloniai neprisimerktų išgirdęs apie šį delikatesą. O smagumas tame, kad tai ne tik itin gardus, bet ir neįtikėtinai paprastas patiekalas, kurį pagaminsite be didesnių pastangų. Didžiausias patiekalo iššūkis – laužas, kuriame būtų žarijų, o visa kita – fantazijos reikalas. Bulves tereikia nuplauti (jeigu šviežios) arba nuskusti, pagardinti mėgstamais prieskoniais – kmynais, druska, pipirais, rozmarinu, česnaku – įdėti gabaliuką sviesto ir, susukus į dvigubą folijos sluoksnį, įmesti apie 20-30 minučių į žarijas. Jeigu norite dar sočiau ir įdomiau, siūlome išbandyti bulves su šonine.

Lauže keptoms bulvėms su šonine reikės:

  • Bulvių;
  • Šoninės arba lašinukų;
  • Rozmarino, druskos, pipirų.

Kaip gaminti: Bulves nuplaukite (jeigu reikia – ir nuskuskite), perpjaukite pusiau, puseles įtrinkite minėtais prieskoniais arba tokiais, kokie jums skaniausi (gali būti česnakas, kmynai, krapai...), tarp dviejų puselių dėkite šoninės arba lašinukų riekelę, suspauskite ir suvyniokite į foliją. Kepkite žarijose, tiekite šiltas, persmeigę dalis mediniu pagaliuku. Skanaus!

Lauže keptos bulvės su lašinukais / 123RF.com nuotr.

Želė. Šis desertas, be abejonės, asocijuojasi su vasara, vaikyste ir gaiviu skoniu. Jį pasigaminti itin paprasta, tereikia nusipirkti mėgstamo skonio želė. Vis dėlto, jeigu norite kažko įmantresnio, siūlome pasigaminti plokštainį su želė.

Plokštainiui su želė reikės:

  • Sviestas: 250 g (tešlai)
  • Cukrus: 1 st. (tešlai ir 3 valg. š. kremui)
  • Vanilinis cukrus: 32.00 g (po pakelį (16 g) tešlai ir kremui
  • Miltai: 300 g (tešlai)
  • Kepimo milteliai: 1 arbat. š. (tešlai)
  • Kiaušiniai: 8 vnt. (6 tešlai ir 2 kremui)
  • Pienas: 500ml (kremui)
  • Grietinėlė: 125 ml (kremui)
  • Manai: 100 g (kremui)
  • Džemas: 150 g (braškių, kremui)
  • Braškės: 1 kg (viršutiniam sluoksniui)
  • Želė: 2 vnt. (2 pakeliai braškių želė, viršutiniam sluoksniui)

Kaip gaminti: Sviestą ištrinkite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir tryniais. Sukant po truputį suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Kai masė pasidarys vienalytė, atsargiai įmaišykite standžiai išplaktus baltymus. Paruoštą tešlą sukrėskite į riebalais pateptą skardą aukštais kraštais ir 180°C karštumo orkaitėje kepkite apie 20 min. Pieną užvirinkite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, suberkite manus, išmaišykite, uždenkite ir nukelkite nuo ugnies. Į praaušusią ir sutirštėjusią košę įmaišykite grietinėlę, trynius, galiausiai – standžiai išplaktus baltymus. Iškepusį tešlos paplotį aptepkite džemu, sukrėskite pieno masę, išlyginkite paviršių ir kepkite maždaug 25 min. Ataušinkite, sudėkite braškes ir užpilkite pradėjusiais stingti drebučiais (juos paruoškite pagal nurodymus ant pakuotės, tik vandens imkite perpus mažiau). Plokštainį bent kelioms valandoms įdėkite į šaldytuvą, kad gerai sustingtų.

Plokštainis su želė / Fotolia nuotr.