Veronika Povilionienė: „Svarbiausia Kūčių tradicija yra buvimas kartu“

Veronika Povilionienė / Organizatorių nuotr.
Veronika Povilionienė / Organizatorių nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2012-12-24 12:00
AA

Išaušus Kūčių rytui, turbūt daugelis Lietuvos šeimų imasi gaminti tradicinius šios dienos patiekalus, stengiasi prisiminti iš kartos į kartą keliavusias tradicijas ir laukia artimųjų. Būtent šeimos susibūrimą Veronika Povilionienė įvardija kaip svarbiausią Kūčių akcentą.

„Mes šeimoje visados laikomės tradicijų. Svarbiausia būti visai šeimynai kartu, susėsti už stalo, pasipuošti eglutę, nors tai gali būti ir šaka. Svarbiausia, kad būtumėme visi drauge – tai yra svarbiausias dalykas per Kūčias. Šiemet mes sėsim už stalo net 14 žmonių – anūkai, vaikai, kiti artimieji“, – savo Kūčias portalui Žmonės.lt nupasakojo etnologė V.Povilionienė.

Šeimos Kūčių stalas / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.

Moteris tikino nesipiktinanti jaunomis šeimomis, kurios pamiršta Kūčių tradicijas, nes ne visos jos yra pagrįstos ar tikros: „Tradicijos yra tokios, kokie mes esame patys. Visi akcentuoja tuos dvylika valgių, bet nebūtinai jų turi būti dvylika. Būdavo laikai, kai žmonės nevalgydavo tiek, nes neturėdavo. Dabar tokie laikai atėjo, kad nueini į parduotuvę ir tau kiekvieną dieną gali būti Kūčios, Kalėdos ir kas tik nori.“

V.Povilionienė pasakojo, kad pagal lietuvių liaudies tradicijas, Kūčių stalas turėjo būti „suneštinis“. „Pavyzdžiui, tėvas augina grūdus, kviečius, rugius, tai jo pyragai, duona būna. Mama augina daržus, tai neša daržoves, vaikai prisirankioja uogų, grybų, jaunimas prigaudo žuvies. Tačiau dabar žemdirbystė ne tokia aktuali, man net širdį kartais skauda, kad su ja nepagarbiai elgiamasi“, – kalbėjo moteris.

Etnologė tikino, kad jai laikytis pasninko visai nesunku, atvirkščiai nei daugeliui žmonių, mat mūsų protėviams pasninkas dėl nepritekliaus tęsdavosi ištisus mėnesius. Vis dėlto, ponia Veronika Kūčių stalo neįsivaizduoja be savo firminių pyragėlių su grybais. „Mano krašte visada kepami pyragėliai, na tokie koldūnai su grybais. Tai jų mano vaikai ir anūkai labai laukia. Būna ir silkės ar žuvies ant stalo. Beje, mano krašte senais laikais nekepdavo kūčiukų, o darydavo tokias lazankas – trikampiai tokie blynukai, užpilti aguonų pienu“, – apie vaišes Žmonės.lt pasakojo V.Povilionienė.

Veronika Povilionienė priminė, jog vien tik Kūčių šventimas yra tradicija, nes Lietuva yra viena iš keletos šalių, kuri mieliau mini šią dieną nei Kalėdas.  „Tradicijas būtina perduoti iš kartos į kartą“, – paragino etnologė.

Šeimos Kūčių stalas / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.